Tulum Peyniri Yapılışı
12 Temmuz 2024

Tulum Peyniri Yapılışı

Tulum Peyniri

Tulum Peyniri, kahvaltılarımızın vazgeçilmez parçasıdır. Hemen hemen her öğün beslenirken sofralarımızdan eksik etmediğimiz bir besin kaynağıdır. Peynir, vücudumuzdaki kemiklerin ihtiyacı olan kalsiyumun büyük bir kısmını karşılar. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için en önemli minerallerden biridir. Ayrıca tüm hücrelerin çalışmasına yardımcı olarak iskeletimizin güçlü olmasını sağlar. Süt içmeyi sevmeyen kişiler, tulum peyniri yiyerek kalsiyum ihtiyacını karşılamış olurlar.

Tulum Peyniri ve Gıda Sektörü

Tulum peyniri, gıda sektöründe pide, börek ve kahvaltı servislerinde çeşit olarak zevkle sunulmaktadır. Erzincan keçi tulum peyniri, yoğun vitamin içeriği sayesinde çocukların sağlıklı gelişimleri için oldukça etkilidir. Keçi sütünden yapılan tulum peyniri, protein miktarı açısından diğer peynir türlerine oranla daha yüksektir. Tulum peynirinin, normal beyaz peynirden ayıran birçok özelliği vardır. Ağzımızda bıraktığı o mükemmel tat hiçbir şeye benzemez. Peynire tulum peyniri denmesinin nedeni, hazırlanan peynirin hayvan postu içerisinde saklanarak hazırlanmasıdır.

Tulum Peyniri Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Tulum peyniri, ülkemizde birçok ilimizde üretilmektedir. Özenle hazırlanan tulum peynirleri, ülkemizin her bölgesine göre değişik tat ve farklılıklar göstermektedir. Bu bölgelerde üretilen tulum peynirleri, hayvancılıkla beraber insanların geçim kaynaklarıdır. Ülkemizde yapılan tulum peyniri çeşitleri arasında Erzincan tulumu, Elazığ savak tulumu peyniri, Çorum kargı tulumu peyniri, İzmir tulum peyniri, Konya tulumu, Bingöl tulum peyniri, Tunceli ve Erzurum tulum peynirleri bulunmaktadır. Tulum peyniri, keçi, inek ve koyun sütlerinden yapılmaktadır. Erzincan tulum peyniri, diğer bölgelerin peynirlerine göre daha tanınmış olduğu için birçok yerde tulum peynirlerine genel olarak Erzincan tulum peyniri denmektedir. Tulum peynirleri tam yağlı ve tuzlu olmaktadır. Tulum içerisine basılan peynir, lezzetli olması için tüketime sunulmadan önce iki üç ay bekletilerek lezzetlenmesi sağlanır. Tulum peynirleri genellikle mayhoş tadındadır ve hayvan postu içerisinde saklanmaktadır. Tulum peyniri tuzlu ve dayanıklı olduğu için uzun süre saklanabilme özelliğine sahiptir. Yemek için ayrılan peynir tüketildikten sonra kalan peynir, hava almayan bir kap içerisinde saklanabilir.

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Hayvancılıkla uğraşan köylülerden toplanan inek, keçi veya koyun sütleri tulum peyniri yapılmak üzere bir araya getirilir. Tulum peyniri yapılmak üzere toplanan süt mayalanır. Mayalanarak peynir şeklini alan süt, suyu süzülmek üzere bekletilir. Daha sonra oluşan peynir, daha büyük çuvallara konarak iyice suyundan arındırılmak için ortalama 10 gün bekletilir. Suyundan arınmış peynir, tuz ile karıştırılarak tuzlanır. Tuzlanan peynir tekrar torbalara konarak ağızları sıkıca bağlanır ve suyu süzülmek için 10 günlük bir bekleyişe geçer. Torbalarda suyun iyice süzülmesi için üzerlerine ağırlık konur. Suyu tamamen süzülen peynir, bidonlara veya hayvan derisine basılarak soğuk hava depolarında olgunlaşması için beklemeye alınır. Bekleme süresi yaklaşık iki üç aydır. Bekleme süresi tamamlanan ve yenmek için olgunlaşan tulum peyniri, kişilerin tüketimine sunulmak üzere market raflarındaki yerini alır. Daha önceleri peynirin nemini almak için teknoloji gelişmeden önce mağaralarda bekletilirdi. Büyük emeklerle hazırlanan tulum peynirinin yapılışı oldukça zahmetli ve zordur. Sofralarımıza gelene kadar ne aşamalardan geçtiğini yapılışını görerek öğrenmiş olduk.

Tulum Peynirinin Faydaları Nelerdir?

  • Kalsiyum ve enerji bakımından oldukça zengin olduğu için çok faydalıdır.
  • Sindirimi kolay olduğu için tercih edilen peynirlerin başında gelmektedir.
  • Kemik erimesi rahatsızlığına karşı kalsiyum içerdiği için tüketilmektedir. Kemik erimesi hastalığı olanlar daha fazla tüketmelidir.
  • Vücutta oluşan enfeksiyonlara karşı iyi gelmektedir.
  • İnsanlarda oluşan mide rahatsızlığı, ülser ve ishal hastalığına karşı koruyucudur.
  • Sindirim sistemini düzenler ve beyine enerji verir.
  • Diş çürümelerine engel olmaktadır. Bol kalsiyum içerdiği için dişlerin güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.
  • Tansiyon düşürme özelliği olan tulum peyniri, bronşit hastalığının oluşmasını engeller.
  • Kanser hastalığının oluşmasını engellemektedir.
  • Süt tüketiminden hoşlanmayan kişiler kalsiyum ihtiyacı için tulum peyniri tüketebilirler.
  • Kasların kasılmasında ve kanın pıhtılaşmasında büyük rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Güncel

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Güncel

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Van Otlu Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Van Otlu Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir Nasıl Saklanır?

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Kuymak Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kuymak Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Peynirin Zararları

Yağlı Peynirin Zararları

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri