Tulum Peyniri Tulum Peyniri, kahvaltılarımızın vazgeçilmez parçasıdır. Hemen hemen her öğün beslenirken sofralarımızdan eksik etmediğimiz bir besin kaynağıdır. Peynir, vücudumuzdaki kemiklerin ihtiyacı olan kalsiyumun büyük bir kısmını karşılar. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için en önemli minerallerden biridir. Ayrıca tüm hücrelerin çalışmasına yardımcı olarak iskeletimizin güçlü olmasını sağlar. Süt içmeyi sevmeyen kişiler, tulum peyniri yiyerek kalsiyum ihtiyacını karşılamış olurlar. Tulum Peyniri ve Gıda Sektörü Tulum peyniri, gıda sektöründe pide, börek ve kahvaltı servislerinde çeşit olarak zevkle sunulmaktadır. Erzincan keçi tulum peyniri, yoğun vitamin içeriği sayesinde çocukların sağlıklı gelişimleri için oldukça etkilidir. Keçi sütünden yapılan tulum peyniri, protein miktarı açısından diğer peynir türlerine oranla daha yüksektir. Tulum peynirinin, normal beyaz peynirden ayıran birçok özelliği vardır. Ağzımızda bıraktığı o mükemmel tat hiçbir şeye benzemez. Peynire tulum peyniri denmesinin nedeni, hazırlanan peynirin hayvan postu içerisinde saklanarak hazırlanmasıdır. Tulum Peyniri Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir? Tulum peyniri, ülkemizde birçok ilimizde üretilmektedir. Özenle hazırlanan tulum peynirleri, ülkemizin her bölgesine göre değişik tat ve farklılıklar göstermektedir. Bu bölgelerde üretilen tulum peynirleri, hayvancılıkla beraber insanların geçim kaynaklarıdır. Ülkemizde yapılan tulum peyniri çeşitleri arasında Erzincan tulumu, Elazığ savak tulumu peyniri, Çorum kargı tulumu peyniri, İzmir tulum peyniri, Konya tulumu, Bingöl tulum peyniri, Tunceli ve Erzurum tulum peynirleri bulunmaktadır. Tulum peyniri, keçi, inek ve koyun sütlerinden yapılmaktadır. Erzincan tulum peyniri, diğer bölgelerin peynirlerine göre daha tanınmış olduğu için birçok yerde tulum peynirlerine genel olarak Erzincan tulum peyniri denmektedir. Tulum peynirleri tam yağlı ve tuzlu olmaktadır. Tulum içerisine basılan peynir, lezzetli olması için tüketime sunulmadan önce iki üç ay bekletilerek lezzetlenmesi sağlanır. Tulum peynirleri genellikle mayhoş tadındadır ve hayvan postu içerisinde saklanmaktadır. Tulum peyniri tuzlu ve dayanıklı olduğu için uzun süre saklanabilme özelliğine sahiptir. Yemek için ayrılan peynir tüketildikten sonra kalan peynir, hava almayan bir kap içerisinde saklanabilir. Tulum Peyniri Nasıl Yapılır? Hayvancılıkla uğraşan köylülerden toplanan inek, keçi veya koyun sütleri tulum peyniri yapılmak üzere bir araya getirilir. Tulum peyniri yapılmak üzere toplanan süt mayalanır. Mayalanarak peynir şeklini alan süt, suyu süzülmek üzere bekletilir. Daha sonra oluşan peynir, daha büyük çuvallara konarak iyice suyundan arındırılmak için ortalama 10 gün bekletilir. Suyundan arınmış peynir, tuz ile karıştırılarak tuzlanır. Tuzlanan peynir tekrar torbalara konarak ağızları sıkıca bağlanır ve suyu süzülmek için 10 günlük bir bekleyişe geçer. Torbalarda suyun iyice süzülmesi için üzerlerine ağırlık konur. Suyu tamamen süzülen peynir, bidonlara veya hayvan derisine basılarak soğuk hava depolarında olgunlaşması için beklemeye alınır. Bekleme süresi yaklaşık iki üç aydır. Bekleme süresi tamamlanan ve yenmek için olgunlaşan tulum peyniri, kişilerin tüketimine sunulmak üzere market raflarındaki yerini alır. Daha önceleri peynirin nemini almak için teknoloji gelişmeden önce mağaralarda bekletilirdi. Büyük emeklerle hazırlanan tulum peynirinin yapılışı oldukça zahmetli ve zordur. Sofralarımıza gelene kadar ne aşamalardan geçtiğini yapılışını görerek öğrenmiş olduk. Tulum Peynirinin Faydaları Nelerdir?
|