Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tam yağlı beyaz peynir, kahvaltıların vazgeçilmezi olan ve süt ürünleri içerisinde yer alan, yağı alınmamış peynir türüdür. Süt aşamasında maya işlemi yapılırken sütten gelen yağ ile değişime uğrayan peynir, pürüzsüz bir yapıya sahip olur. Böylelikle ağızda dağılan harika bir lezzet elde edilir. Tam yağlı beyaz peynir, diyet yapanlar için uygun değildir; bu nedenle kilo vermek isteyenler yağsız peyniri tercih edebilir. Krema veya kalıp halinde bulunan bu peynir türü, görsel olarak da iştah açıcıdır. Bu lezzetli gıdayı sebzeler eşliğinde tükettiğinizde enfes bir tat elde edersiniz. Dere otu, maydanoz, roka ve nane gibi bitkilerle eşsiz bir besin kaynağı ortaya çıkar. Tam yağlı beyaz peynir, vücudun gereksinim duyduğu kalori ve proteini karşılamaya yardımcı olur. Bu nedenle günlük en az bir kibrit kutusu kadar tüketmenizde fayda vardır.

Tam Yağlı Beyaz Peynir İçin Gerekli Malzemeler
  • 3 litre tam yağlı süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Peynirin süzülmesi için bez

Tam Yağlı Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz bir besin maddesi olan tam yağlı beyaz peynir için deneyimli olmanız gerekmez. Bu hususta tarifimizi dikkate almanız yeterlidir. Öncelikle süt, kaynama noktasına gelinceye kadar ateşin üzerinde ısıtılır. Daha sonra kaynayan sütün içine yoğurt ilave edilir. Bu esnada sütün karıştırılması önemlidir; aksi halde süt kesilmesi sorunu ortaya çıkar. Bu işlem yapılırken süt ısıtılmaya devam edilir. Karışım ile yavaş yavaş pıhtılaşma meydana gelir. Bu esnada tuz eklenir. Karıştırma işlemi devam ettirilip topaklaşma meydana gelir. Beyaz renkteki süt, yeşilimsi tonlara dönüşerek ayrışma olur. Bu noktadan sonra ocağın altı kapatılarak bu lapa, suyundan süzülüp bez torbanın içerisine alınır. Bezin ağzı bağlanarak üzerine ağırlık konulup uygun bir ortamda 24 saat bekletilir. Bu zaman zarfının sonucunda tam yağlı beyaz peynir hazır hale gelir ve sunum yapılır.

Ekstra Bilgiler

Tam yağlı beyaz peynir, sadece kahvaltılarda değil, aynı zamanda çeşitli yemeklerde ve salatalarda da kullanılabilir. Ayrıca, bu peynir türü kalsiyum ve protein açısından zengin olduğu için kemik sağlığına da katkıda bulunur. Peynirin daha uzun süre dayanmasını sağlamak için serin ve karanlık bir yerde saklanması önerilir. Peynirin tadını daha da zenginleştirmek için zeytinyağı ve baharatlarla marine edilebilir. Bu tür peynirler, özellikle Akdeniz mutfağında sıklıkla kullanılır ve birçok tarifte yer alır.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Neşve

21 Mayıs 2024 Salı

Bende evde ilk defa tam yağlı beyaz peynir yaptım. Peynir yapımı bittikten sonra, ne zaman yemeye başlayabiliriz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Neşve, peynirin olgunlaşma süresi genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişir. Beyaz peynir için ideal olgunlaşma süresi yaklaşık 2 hafta civarındadır, ancak bu süre zarfında peynirin tadına bakarak size uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Afiyet olsun!

2. Cevap
cevap

Altın (Altun)

Merhaba, neşve hanım artık dışarıda satılan hiçbir yiyeceğe güvenimizin kalmadığı bu günde çok iyi yapmışsınız evde peyniri bildiğim kadarıyla 24 saat bekledikten sonra yiyebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

Doğal Peynir Mayası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Peynir Mayası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir Nasıl Saklanır?

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çökelek Peyniri Yapımı

Çökelek Peyniri Yapımı

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Protein Değeri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Edam Peynirinin Üretimi

Edam Peynirinin Üretimi

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi