Peynir Ürünleri Peynir ürünleri, ülkemizde çok çeşitli olarak üretilmektedir. Türkiye'de yaklaşık 193 çeşit peynir bulunmaktadır. Her yörenin ve ilin kendine özgü yöresel peynirleri vardır. Peynir çeşitleri, sütün yağ ve tuz oranı farklılıklarıyla ortaya çıkmıştır. Peynir, bireyin vitamin, mineral ve kalsiyum ihtiyacını karşılayan değerli bir besin kaynağıdır. Kolesterol ve kilo sorunu olan kişiler, sarı renkli ve daha yağlı peynirler yerine beyaz renkli ve yağsız peynirleri tercih etmelidirler. İki kibrit kutusu peynir, iki bardak süt demektir ve bu miktar, kişinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Çocukların büyüme ve gelişme döneminde, yaşlıların ise kemik erimesinde artan günlük kalsiyum ihtiyacını süt ve süt ürünlerinden karşılaması gereklidir. Ayrıca, peynir yapımı sırasında süzülen peynir altı suyu protein bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır. Ezine Peyniri Çanakkale'nin Ezine ilçesinden ismini alan inek, koyun ve keçi sütünden elde edilen yağlı peynir ürünüdür. Çeçil Peyniri Daha çok Erzurum ve Kars'ta yapılan, yağlı ve tel tel ayrılan peynir ürünüdür. Küflü Ardahan Keçi Peyniri Ardahan'a ait, keçi sütünden yapılan ve küflü olarak tüketilmesi tercih edilen peynir ürünüdür. Kars Peyniri Kars ilinin yuvarlak olarak üretilen yağlı peyniridir. Trakya Kaşar Peyniri Trakya'da üretilen yağlı kaşardır. Mihaliç Kelle Peyniri Oldukça tuzlu, Bandırma'da üretilen peynir ürünüdür. İzmir Tulumu Adının tulum olmasına rağmen tenekede üretilen bir peynir ürünüdür. Van Otlu Peyniri İlkbaharda yörede yetişen yabani otlarla, koyun peynirinden üretilen ve şifalı olduğuna inanılan peynir ürünüdür. Hellim Peyniri Kıbrıs'ta keçi sütünden üretilen ve kızartılarak tüketilen peynir ürünüdür. Külek Peyniri Yozgat yöresinde üretilen bir peynir ürünüdür. Erzincan Deri Tulum Peyniri Hayvan derilerine basılan bir peynir ürünüdür. Yöresel Topi Peyniri Tüm bölgelerimizde üretilen peynir ürünüdür. Kolot Peyniri Karadeniz bölgesinde mıhlama yapımında kullanılan, varil peyniri olarak da bilinen yağlı peynir ürünüdür. Dil Peyniri Tuzsuz, eriyen ve tatlı yapımında da kullanılabilir peynir ürünüdür. Kurut Peyniri Yoğurt kurutularak yapılan peynir ürünüdür. Kaşar Peyniri Çiğ sütten üretilen, koyun, inek ve keçi sütünden elde edilen peynir ürünüdür. Erzurum Civil Peyniri Yağı alınmış sütten iplik şeklinde yapılan peynir ürünüdür. Peynir Ürünlerinin Tarihçesi Peynirin ilk olarak Orta Asya'da üretilmeye başlandığı düşünülmektedir. Göçebe insanlar tarafından bir yerden bir yere göç ederken hayvan derilerinde saklanan süt ürünlerinden mayalanıp ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. |