Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Kelle peyniri, genellikle Balıkesir ve İzmir şehirlerine has bir peynirdir. Ayrıca fazlasıyla lezzetli, nefis kokusu ve güzel tadı ile bilinen bir peynir türüdür. Kelle peynirinin bir diğer adı ise mihaliç peyniridir. Oldukça lezzetli olan bu peynir tam bir Türk peyniridir. Kelle peyniri tam yağlı koyun sütünden elde edilmektedir. Genelde 5 kilo koyun sütünden 1 kilo kelle peyniri elde edilir. Yağı alınmış ve katkı maddesi ilave edilen sütlerde çok sert renksiz ve tatsız peynir elde edilir. Bu sebep ile süt kesinlikle tam yağlı ve katkı maddesiz olmalıdır. Kelle peyniri çok tuzlu bir peynirdir bunun sebebi ise salamura olmasıdır. Bu yüzden yenmeden önce suda bekletilip tuzu gittikten sonra tüketmek gerekir. Bunun için 5 veya 6 saat suda beklemesi yeterli olacaktır.

Kelle peyniri yapımı nasıl olur?

Öncelikle kaç kilo yapılacağı belirlenmeli ve daha sonra her kilo için 5 kilo tam yağlı koyun sütü gereklidir. Daha sonra süt 3 veya 4 kez temiz bir bez yardımı ile süzmek gerekir. Bunun için sütun 32 derece olması yeterlidir. 5 kilo süt için 1 gram şişe mayası kullanılır. Daha sonra 32 derece su ile hafifletilmiş olan ılık süt içerisine ilave edilip güzelce karıştırılır. Süt mayalanırken sürekli karıştırılması gerekir. Sütün mayalanması yapımına göre değişir. Bir diğer yapımı ise 10 kilogram süte 1 gram şişe maya ilave edildikten sonra süt 1 buçuk saat içerisinde teleme haline gelir. Sütün yavaş yavaş veya hızlı bir şekilde teleme haline gelmesi ile peynirin lezzeti rengi ve sertliği de meydana gelir. Daha sonra teleme haline gelen peynir nohut büyüklüğünde ayrılır. Daha sonra süt hesabına göre telemenin içerisine su ilave edilip yavaş yavaş karıştırılır. Ayrıca bu süre içerisindeki telemeler 45 veya 50 derece sıcaklıkta ısıtılmış olur. Sonrasında ise 20 veya 25 dakika bu şekilde bekletilir. Sonrasında kazanın üzeri ve kenarları temiz bir bez ile örtülür. Yarım saat sonrasında üzeri örtülen kazan açılır ve telemeler dibe çökmüş olur. Dibe çöken telemeleri elleriniz ile yuvarlak parçalar haline getirmeniz gerekir. Yuvarlak olan teleme parçaları 3 veya 5 kiloluk topaklar halinde olur. Topakları da yine temiz bezlere sarmak gerekir. Daha sonra çengele konularak süzülmesi sağlanır. Bu şekilde 10 veya 12 saat askıda süzülmesi gerçekleşir. Daha sonra salamura yapılır ve yenilmesi gereken zamanda afiyetle tüketilmektedir.

Kelle Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları

Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları

Lor Peyniri Kalori Değeri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Güncel

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Güncel

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Hatay Peyniri Yapılışı

Hatay Peyniri Yapılışı

Lor Peyniri Protein Değeri

Lor Peyniri Protein Değeri

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Dil Peyniri Faydaları Nelerdir?

Dil Peyniri Faydaları Nelerdir?

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Yağlı Peynirin Zararları

Yağlı Peynirin Zararları

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Van Otlu Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Van Otlu Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tulum Peyniri Yapılışı

Tulum Peyniri Yapılışı

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Kuymak Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kuymak Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6