Fransız Peynir Çeşitleri Peynir, farklı tat, şekil ve yapıya sahip bir grup fermente süt ürünü olup, dünya üzerinde 1.000'den fazla peynir çeşidi bulunmaktadır. Özellikle Fransa, ayrı bir peynir kültürüne sahip bir ülkedir. Fransız peynir çeşitleri, tat olarak Türk mutfağıyla farklılık göstermektedir. Brie Yumuşak kıvamlı bir peynir olup, yarım yağlı inek sütünden yapılmaktadır. Brie peynirinin hazırlanma süresi yaklaşık olarak 5-6 hafta arasında değişmektedir. Küflü peynirler arasında yoğunluğu en az olan bir peynirdir. Roquefort Kralların peyniri olarak bilinen Roquefort, küflü bir peynir çeşididir. Ülkemizde en sık bilinen Fransız peyniridir. Roquefort peyniri, koyun sütünden yapılmaktadır ve olgunlaşması için 5 ay beklenmektedir. Bu peynirin yapımında pastörize edilmemiş süt kullanılmaktadır. Chèvre Bu peynir çeşidi, krema kıvamlı, çok sert ya da yumuşak olarak farklı sertliklerde yapılmaktadır. Keçi sütünden yapılan bu peynir, genellikle içkilerin yanında sunulmaktadır. Comté Fransa'da en fazla üretilen peynir çeşididir. Kıvamlı ve yarı sert olan Comté peyniri, inek sütünden yapılmaktadır. Bu peynir çeşidi, 8-36 ayda olgunlaşmaktadır. Bleu d'Auvergne Bu peynirin yapımında üretici, uzun metal iğnelerle peynir kalıbını delerek peynirin oksijen almasını sağlamıştır. Bu şekilde küf gelişimi peynirin merkezine doğru yayılmıştır. Böylelikle bu peynir çeşidinin her tarafı mavi olmuştur. Raclette Bu peynir çeşidi, dünyanın en ünlü eriyen peynir çeşitlerinden biridir. Raclette peynirinin üzeri küçük deliklerle kaplıdır ve kırmızıya dönük bir kabuğu vardır. Fourme d'Ambert Fransa'nın bilinen en eski peynir çeşitlerinden biridir. Yarı sert kıvamlı ve küflü bir peynirdir. Bu peynir inek sütünden yapılmaktadır ve olgunlaşma süresi 1-4 ay arasındadır. Époisses En bilinen kokulu peynir çeşitlerinden biridir. Çiğ inek sütünden yapılmaktadır. Crottin de Chavignol Fransa'nın en ünlü keçi peyniri olan Crottin de Chavignol, olgunlaşma süresi en az 4 haftadır. Salers Tarihi çok eskilere dayanan bu peynir çeşidinin en büyük özelliği peynirinin sek olmasıdır. Bu peynirin olgunlaşma süresi yaklaşık 9 aydır. Ayrıca 30-50 kg Salers peynirinin üretimi için yaklaşık 400 litre süt kullanılmaktadır. Camembert Yavaş olgunlaşan bir küflü peynir çeşididir. Yumuşak ve kaymak kıvamında bir yapıya sahip olan bu peynir, tahta kutu içerisinde muhafaza edilmektedir. İnek sütünden yapılmakta ve özellikle tatlı yapımında kullanılmaktadır. Ekstra Bilgiler Fransız peynirleri, yalnızca tatları ve yapılarıyla değil, aynı zamanda üretim yöntemleri ve bölgesel özellikleriyle de çeşitlilik göstermektedir. Her bölgenin kendine özgü peynirleri vardır ve bu peynirler, bölgenin iklimi, bitki örtüsü ve geleneksel üretim yöntemleriyle şekillenir. |