Lor Peyniri Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor peyniri nasıl yapılır; sorusunun cevabı çok basittir. Kalsiyum ve protein açısından çok zengin olan lor peynirinin yapımı da bir o kadar kolaydır. Lor peynirini yapmak için sütün kesilmesini sağlamak gerekir. Bu işlem kaynar sütün içine atılacak bazı besin maddeleriyle gerçekleştirilir. Peynir denildiğinde akla peynir mayası gelir. Birçok peynirin yapımında az da olsa mutlaka peynir mayası kullanılır. Fakat lor peyniri için hiçbir katkı maddesine ihtiyaç bulunmamaktadır. Peynir başta kahvaltı masası olmak üzere hazırlanacak birçok lezzette kullanılmaktadır. Özellikle börek ve poğaçaların ana malzemelerinden bir tanesidir. Ülkemizde mandıra veya kırsal kesimde üretilen birbirinden farklı ve lezzetli peynirler üretilmektedir. Bu peynir çeşitleri içerisinde lor peyniri de yer almaktadır. Lor peyniri yapımı en zahmetsiz peynir türüdür. Bu nedenle de çok büyük zahmetlere girmeden ev ortamında rahatlıkla yapılabilecek lor peynirini hem kahvaltıda ekmeğinize sürebilir hem de börek yapımında kullanabilirsiniz. Lor peynirini yapmak için bol süt kullanmanız gerekir. Çünkü tıpkı kaşar peynir gibi sütten çok az lor peynir elde edilmektedir. Oysaki peynir mayası kullanılarak yapılan çoğu peynir türü daha az fire vermektedir. Lor peynirinin kalsiyum açısından zengin olmasının bir sebebi de budur. Tabi lor peynirini yaparken ortaya çıkan peynir altı suyu da değerlendirmek gerekir. Bu su protein açısından çok zengindir. Özellikle sporla uğraşanlar için faydalı olan peynir altı suyu soğutulup içilebilir, çorba yapımında kullanılabilir veya poğaça hamuru yoğurulabilir. Peki lor peynir nasıl yapılır ve lor peyniriyle çökelek peyniri aynı şey midir? Aslında lor peyniri süt kesiğinden çökelek peyniri ise ayran kesiğinden yapılır. Fakat bazı yörelerde lor peynirine de çökelek denilmektedir. Çökelek peyniri yoğurtla yapıldığı için lor peynirine göre daha yoğun ve ekşi bir tada sahiptir.

Lor peynir nasıl yapılır?

Yaklaşık 1 litre inek sütünden ortalama 200 gr kadar lor peyniri elde edilmektedir. Bunun için lor peyniri yaparken süt miktarını fazla tutmak gerekir. 5 litre inek sütünü iyice kaynatın. Kaynayan sütün kaymağını arzu ederseniz ayırın. Üzerine 5 adet limonun suyunu ilave edip ocaktan indirin. Kaynamış süt limonla bir araya geldikten sonra kesilmeye başlayacaktır. Bu aşamanın tamamlanması için yaklaşık yarım saat bekleyin. Süt tamamen kesildiğinde peynir altı suyu üste çıkacak ve lor peyniri tencerenin dibine yığılacaktır. Derin bir tencerenin üzerine ince delikli süzek koyun ve kesilen sütü süzün. Lor peyniri süzeğin üzerinde kalacaktır. İyice süzüldükten sonra tuz ilave ederek buzdolabında saklayın. Geriye kalan suyu ise arzu ettiğiniz gibi değerlendirin. Bu arada lor peyniriyle bin derde deva olarak bilinen çörek otu çok yakışmaktadır. Yerken veya daha önceden peynirin içine bir tutam çörek otu atarak tadını daha lezzeti hale getirebilirsiniz. Ayrıca ceviz içiyle de denemenizi tavsiye ederim.

Lor Peyniri Nasıl Yapılır Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Popüler İçerikler

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Editörün Seçtiği

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Yapılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Güncel

Hamburger Peyniri Yapılışı

Hamburger Peyniri Yapılışı

Güncel

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Hatay Peyniri Yapılışı

Hatay Peyniri Yapılışı

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6