Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Emmental peyniri; Almanya, Fransa ve birçok ülkede üretimi yapılan emmental peynirinin asıl yapıldığı yer adını bir kasabasından aldığı İsviçre'dir. 40-50 kilo ağırlığında olan gravyer peyniri gibi bir kamyon tekerliği büyüklüğünde bir biçime sahiptir. Otomobil tekerliği gibi bombeli şekli olan emmental peyniri 100 cm çapında 20 cm kalınlığındadır. Şimdi emmental peynir nasıl yapılır bir bakalım.

Emmental peyniri nasıl yapılır?

Mayalanarak kıvamına getirilmiş olan peynir parçacıkları peynir bezine doldurularak peynir kalıplarına konulur. Kalıba konulduktan sonra kazanda kalan parçalar ise bir kepçe yardımı ile eşit şekilde kalıbın kenarlarına doldurulur. Daha sonra peynirle dolu olan bez intizamlı bir şekilde katlanarak, kalıpta peynir kitlesinin 1 cm dışında yüksekte bırakacak şekilde sıkılaştırılarak presi indirilir. İçindeki suyu tamamen süzecek şekilde ve kalıbın şeklini verecek halde sıkılaştırdıktan sonra pres peynirin kilosuna en az 20 kilo ağırlık verecektir.

Daha sonra 10 dakika bekledikten sonra peynir kalıbı çevrilir. Büyük zorluklarla yapılan emmental peyniri yaparken presi birdenbire değil de tazyikini arttırarak sıkılaştırmalıdır. 75 dakikada bir çevrilerek her çevirişte kasnağı sıkılaştırarak ağırlığı 20 -25 kiloyu bulana kadar yapılır bu işlem. Akşam baskı en son raddeye getirilerek sabaha kadar dinlenmeye bırakılır. Sabahleyin tekrar çevrilen peynir öğlen en son bezden çıkarılır ve tekrar baskı altına koyularak 24 saat beklemeye bırakılır.

24 saat sonra kalıptan çıkarılan peynir üzerine yağlı kurum veya kömür tozu ile markası vurularak tuzlanması için 10-11 derece sıcaklıkta bir yere götürülür. Kuru olarak tuzlana emmental peynir salamuraya da konulabilir. Salamuraya koyarak tuzlanması daha çok tercih edilir.

100 litre suya 25 kilo tuz konularak yapılan tuzlama işlemi 40-50 kilo ağırlığındaki 3 tekerlek üst üste konularak yapılır. Tekerlekler 24 saatte bir çevrilir. Bu çevirme işleminde her defasında üzerlerine tuz serpilir. 4 gün salamurada bırakılan peynirler salamuradan çıkarıldıktan sonra iyice kurulanır ve tekrar üzerlerine tuz serpilir. Bu şekilde yine 3-4 gün tuzlanan peynirler daha sonra 8-14 gün serin bir mahzene götürülerek 3-4 gün dinlendirilir. Serin mahzende dinlendirilme işlemi biten peynirler sonrasında ise 85 derece rutubetteki bir başka mahzende olgunlaşmaya bırakılır. Tuzlanma şekli bu süreç içerisinde devam eden emmental peyniri olgunlaşma sürelerini doldurduktan sonra 10-14 derece sıcaklıkta olan bir depoya alınarak yeni yerlerinden pazarlara sevki yapılır.

Emmental Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Feta Peynirinin Yapılışı

Feta Peynirinin Yapılışı

Hatay Peyniri Yapılışı

Hatay Peyniri Yapılışı

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Güncel

Hamburger Peyniri Yapılışı

Hamburger Peyniri Yapılışı

Güncel

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Ev Yapımı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

Krem Peynir Kalori Değeri

Krem Peynir Kalori Değeri

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6