Sütten Peynir Nasıl Yapılır Peynir, neredeyse herkes tarafından çok sevilen ve yaygın olarak tüketilen süt ürünlerinin başında gelmektedir. Binlerce çeşit peynir bulunmaktadır. Her ülkeye ve her şehre göre peynir çeşidi bulunur. Farklı tatlarının yanı sıra sağlık bakımından da vücuda birçok faydası vardır. Yüksek besin değeri taşıdığı için faydaları saymakla bitmez. Özellikle doğal peynirlerin içerdiği vitamin ve minerallerin değerleri daha yüksektir. Peynir, C, D, E, A ve K vitaminlerini bolca bulundurur. Bu vitaminler dışında, vücut sağlığı için hayati önem taşıyan B12 ve B6 vitaminlerini de içerir. Tüm vitamin ve minerallerin yanı sıra folat, pantotenik asit, tiamin, niasin, riboflavin ve kolin içerir. İçerdiği mineraller sodyum, kalsiyum, fosfor ve potasyum bakımından oldukça zengindir ve tam bir kalsiyum deposudur. Kalsiyum deposu olması kemik sağlığının korunmasında, diş çürümesinin engellenmesinde, beyin ve zihin sağlığının korunmasında ve kanser hastalıklarına karşı korumada etkili bir besin kaynağıdır. Sütten Peynir Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Sütten Peynir Nasıl Yapılır ve Nasıl Hazırlanır? İlk önce 5 kilogram süt, orta ateşte ocak üzerinde 35 veya 40 dereceye gelinceye kadar ısıtılır. Bunu anlamak için serçe parmağınızı süte batırdığınızda yanmıyorsa ve dayanıyorsa, bu dereceye kadar ısındığını anlayabilirsiniz. Bu dereceye ulaştıktan sonra süt ocak üzerinden alınır. Daha sonra eczanelerden temin edebileceğiniz peynir mayasından yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar bu derecedeki sütün içine yavaşça dökülür. Sütün sıcaklığını koruması ve mayalanmasını sağlamak için üzeri örtülür. 1 ya da 1,5 saat mayalanması için beklenir. 1,5 saat sonra sütün üzeri açılır ve mayalanmış süt sertleşiyor ve parmağa yapışmıyorsa peynir mayalanmış demektir. Bu şekilde mayalanmış süte teleme adı verilmektedir. Telemenin suyunu bırakması için bir bıçak yardımı ile peynirin üzeri paralel doğrular şeklinde kesilir ve suyunun çıkması beklenir. Bu süre yaklaşık yarım saat sürmektedir. Daha sonra teleme, altında süzgeç olan bir süzme işlemi yapılarak peynir suyunun süzülmesi sağlanır. Süzülme için bir ya da iki saat beklenir. İki saat sonra üzerine bir ağırlık konularak bir gün boyunca bekletilir. Tüm bu işlemlerin sonunda 5 kilogram sütten yaklaşık 700 gram peynir elde edilmektedir. Bu harika, lezzetli, mis gibi tazecik beyaz peyniri elde etmiş oluruz. Peynir Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Peynir yapımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Öncelikle kullanılacak sütün taze ve mümkünse doğal olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca peynir mayasının doğru miktarda kullanılması ve sütün sıcaklığının doğru derecede olması, peynirin kıvamı ve lezzeti açısından büyük önem taşır. Ekstra Bilgiler
|
Saman
25 Temmuz 2024 PerşembePeynir yapımında en çok zorlandığınız aşama hangisi oldu? Özellikle sütün doğru dereceye ulaştığını nasıl anladınız? Teleme aşamasında peynirin üzerine ağırlık koyarken nelere dikkat ettiniz?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeSaman, peynir yapımında en çok zorlandığım aşama sütün doğru dereceye ulaşmasını sağlamaktı. Sütün ideal sıcaklıkta olup olmadığını anlamak için termometre kullandım. Teleme aşamasında ise peynirin üzerine ağırlık koyarken dengeli bir baskı uygulamaya dikkat ettim. Ağırlığın peynirin her yerine eşit dağılması, peynirin dokusunu ve lezzetini etkileyen önemli bir faktör. Bu nedenle ağırlığı dikkatlice yerleştirip belirli aralıklarla kontrol ettim.