Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir, yüzyıllardır insan beslenmesinin önemli bir parçası olmuştur. Hem lezzetli hem de besleyici bir gıda olan peynir, çeşitli tariflerle evde kolayca yapılabilir. Bu içerikte, peynir yapımının yöntemleri ve gerekli malzemeler hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Peynir Nasıl Yapılır?
06 Eylül 2024
Peynir, tarihi çok eskilere kadar dayanan bir yiyecektir. En eski arkeolojik bulgulara göre peynir yapımına dair bilgiler M.Ö. 5.000 yıllarına ait olup, günümüzdeki Polonya ülkesinde meydana çıkarılmıştır. Ancak peynirin çıkış noktaları ise Orta Asya, Orta Doğu veya Avrupa olarak tahmin edilir.

Kahvaltı yemeklerinin vazgeçilmez ana unsuru olan peynir, diğer bazı yemeklerin ise bazen temel unsuru (kaşarlı pide) bazen de yardımcı ögesi (peynirli makarna, kaşarlı domates çorbası, peynirli kadayıf tatlısı gibi) olarak kullanılır. Peynir, geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren ve hemen hemen bütün kültürler içerisinde var olan çok önemli bir temel besin kaynağıdır. Çok çeşitli türleri ile önemli bir besin kaynağı olan peynir, nasıl yapılır?

Bu yazıda, peynirin nasıl yapılacağı hususunda bilgiler sunacağız.

Maya ile Peynir Nasıl Yapılır?

  • 5 litre süt
  • 1 çay kaşığı peynir mayası
  • Yeteri kadar tuz

Yapılışı: Süt önce bir tencerede ocak üzerinde kaynatılır, daha sonra vücut ısısı sıcaklığına kadar (37-38 derece) ılımaya bırakılır. Sütün ısısı bu dereceye indikten sonra, peynir mayası katılarak karıştırılır. Tencerenin ağzı kapakla kapatılıp, bez örtüyle her tarafı güzelce sarılır. Hareket etmeyecek bir yerde 6 saat süreyle beklemeye alınır. Bu süre geçtikten sonra, mayalanarak kesilmiş olan süt bir torbaya alınarak, delikli kevgirin üstüne konulur ve burada 4-5 saat süreyle suyunun süzülmesi beklenir. Suyu süzüldükten sonra elde edilen peynir peltesinin üzerine bir ağırlık konarak hem daha çok süzülmesi sağlanır hem de kalıp haline getirilir. Peynir peltesi üzerindeki bu ağırlık en az 3-5 saat kalır. Daha sonra tuzlanıp salamura edilir ve dolaba kaldırılır.

Bu şekilde maya ile elde edilen peynirin olgunlaşması ve peynir hastalığı olarak bilinen brusella hastalığına yakalanmamak için 1 ile 3 ay arasında bekledikten sonra tüketilmesi gerekiyor.

Sirke ile Peynir Nasıl Yapılır?

Bu defa peynir yapımında maya yerine sirke kullanacağız. Sirkeyle peynir yapmak daha güvenilir ve sağlıklıdır. Peynir hastalığı brusella'dan korunmak için normal mayayla yapılan peynirin 1-3 ay salamura edilerek bekletilmesi gerekmektedir. Ancak sirkeyle yapılan peyniri gönül rahatlığıyla hemen tüketebiliriz. Sirkenin kokusu ve tadı hiç hissedilmez, bu peynir çok lezzetli olur.

Peynir İçin Kullanılacak Malzemeler

  • 5 litre süt
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 8 yemek kaşığı sirke

Yapılışı: Süt ocakta kaynamaya başlayınca içine tuz atılıp karıştırılır, ardından sirke katılarak karıştırılır. Kaynayan sütün içinde peynir parçaları sütten ayrılarak, sarı su çıkıncaya kadar 1-2 dakika süt kaynatılmaya devam edilir. Suyundan ayrılan peynir parçaları süzgece serilmiş bir tülbent içine suyuyla beraber kepçeyle dökülür. Tülbent uçları kıvrılarak toplanır ve sıkılır, üstüne ağır bir şey preslenir. Birkaç saat (takriben 7-8 saat) sonra peynir tülbentten çıkarılıp, servis edilir. Peyniri taze olarak sevenler için bu peynir, tam ağız tadına layıktır.

Ekstra Bilgiler:

Peynir yapımında dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar şunlardır:
  • Süt taze ve kaliteliyse peynirin lezzeti de o kadar yüksek olacaktır.
  • Maya kullanırken hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Peynirin salamura edilmesi, peynirin daha uzun süre dayanmasını sağlar.
  • Farklı türde peynirler denemek için farklı süt türleri (inek, koyun, keçi) kullanılabilir.

Bu bilgiler ışığında, evde peynir yapımını deneyebilir ve kendi taze peynirinizi üretebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uçar

12 Temmuz 2024 Cuma

Peynir yapımını denemek isteyen biri olarak, sütün 37-38 dereceye kadar ýsýtýlmasý gerektiğini okudum ama bu ýsýyý nasýl tam olarak ölçebiliriz? Ayrýca, peynir mayasýnýn hijyenik þartlarda kullanýlmasý öneriliyor; bu konuda nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Uçar,

Sütün sıcaklığını tam olarak ölçmek için bir mutfak termometresi kullanmanızı öneririm. Bu termometreler oldukça hassas olup, doğru sıcaklığı sağlamanıza yardımcı olur. Eğer mutfak termometreniz yoksa, parmağınızı süte daldırarak da yaklaşık bir ölçüm yapabilirsiniz; süt, biraz sıcak ama elinizi yakmayacak bir ısıda olmalıdır. Ancak, en doğru sonuç için termometre kullanmak en iyisidir.

Peynir mayasının hijyenik şartlarda kullanılması konusuna gelince, ellerinizin ve kullandığınız ekipmanların temiz olduğundan emin olun. Ellerinizi bol sabun ve su ile yıkamalı, ekipmanları ise kaynar su veya sterilize edici bir solüsyon ile temizlemelisiniz. Ayrıca, kullandığınız mayayı doğrudan süt ile temas ettirmemeye dikkat edin; bir kaşık veya benzeri bir araç kullanarak ekleyin.

Başarılar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar
Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Dil Peyniri Faydaları Nelerdir?

Dil Peyniri Faydaları Nelerdir?

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir Nasıl Saklanır?

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Güncel

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Edam Peynirinin Üretimi

Edam Peynirinin Üretimi

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Peynir Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Sosu Tarifi ve Malzemeleri