Peynir Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Yapılır, Peynir, tarihi çok eskilere kadar dayanan bir yiyecektir. En eski arkeolojik bulgulara göre peynir yapılmasına dair bulunan bilgiler MÖ 5.000 yıllarına ait olup, günümüzdeki Polonya ülkesinde meydana çıkarılmıştır. Ancak peynirin çıkış noktaları ise Orta Asya, Orta Doğu veya Avrupa olarak tahmin edilir.

Kahvaltı yemeklerinin vazgeçilmez ana unsuru, diğer bazı yemeklerin ise bazen temel unsuru (Kaşarlı pide) bazen de yardımcı ögesi (Peynirli makarna, kaşarlı domates çorbası, peynirli kadayıf tatlısı gibi). Peynir geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren ve hemen hemen bütün kültürler içerisinde var olan çok önemli bir temel besin kaynağıdır. Çok çeşitli türleri ile önemli bir besin kaynağı olan peynir nasıl yapılır?

Yazımızda peynirin nasıl yapılacağı hususunda bilgiler sunacağız.

Maya ile Peynir Nasıl Yapılır?
  • 5 litre süt
  • 1 çay kaşığı peynir mayası
  • Yeteri kadar tuz
Yapılışı: Süt önce bir tencerede ocak üzerinde kaynatılıp, daha sonra vücut ısısı sıcaklığına kadar (37-38 derece) ılımaya bırakılır. Sütün ısısı bu dereceye indikten sonra, peynir mayası katılarak karıştırılır. Tencerenin ağzı kapakla kapatılıp, bez örtüyle her tarafı bir güzel sarılır. Hareket etmeyecek bir yerde 6 saat süreyle beklemeye alınır. Bu süre geçtikten sonra, mayalanarak kesilmiş olan süt bir torbaya alınarak, delikli kevgirin üstüne konulur burada 4-5 saat süreyle suyunun süzülmesi beklenir. Suyu süzüldükten sonra elde edilen peynir peltesinin üzerine bir ağırlık konarak hem daha çok süzülmesi sağlanır hem de kalıp haline getirilir. Peynir peltesi üzerindeki bu ağırlık en az 3-5 saat kalır. Daha sonra tuzlanıp salamura edilir ve dolaba kaldırılır.

Bu şekilde maya ile elde edilen peynirin olgunlaşması ve peynir hastalığı olarak bilinen brusella hastalığına yakalanmamak için 1 ile 3 arasında bekledikten sonra tüketilmesi gerekiyor.

Sirke ile Peynir Nasıl Yapılır?

Bu defa peynir yapımında maya yerine sirke kullanacağız. Sirkeyle peynir yapmak için kullanacağımız süt kaynatıldığından daha güvenilir, zira bu daha sağlıklı. Peynir hastalığı brusella'dan korunmak için normal mayayla yapılan peynirin 1-3 ay (Değişik görüşler vardır.) salamura edilerek bekletmek gerekiyor. Ancak sirkeyle yapılan peyniri gönül rahatlığıyla hemen tüketebiliriz. Sirkenin kokusu ve tadı hiç hissedilmiyor, bu peynir çok lezzetli oluyor.

Peynir için Kullanılacak Malzemeleri
  • 5 litre süt,
  • 2 yemek kaşığı tuz,
  • 8 yemek kaşığı sirke,
Yapılışı: süt ocakta kaynamaya başlayınca içine tuz atılıp karıştırılır, ardından sirke katılarak karıştırılır, kaynayan sütün içinde peynir parçaları sütten ayrılarak, sarı su çıkıncaya kadar 1-2 dakika sütü kaynatmaya devam edilir. Suyundan ayrılan peynir parçaları süzgece serilmiş bir tülbent içine suyuyla beraber kepçeyle dökülür. Tülbent uçları kıvrılarak toplanır ve sıkılır, üstüne ağır bir şey preslenir. Birkaç saat (Takriben 7-8 saat) sonra peynir tülbentten çıkarılıp, servis edilir. Peyniri taze olarak sevenler için bu peynir, tam ağzına layıktır.

Peynir Nasıl Yapılır Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Güncel

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Topları Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Topları Tarifi ve Malzemeleri

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Ev Yapımı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çeçil Peyniri Yapılışı

Çeçil Peyniri Yapılışı

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir Nasıl Saklanır?

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6