Tuzsuz Lor Peyniri Tuzsuz lor peyniri, özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için ideal bir peynir türüdür. Lor peyniri, marketlerde ambalajlı veya açık olarak satılmaktadır. Ancak evde, tuz miktarını kendiniz ayarlayarak lor peynirinizi yapabilirsiniz. Lor peyniri, diğer peynirler gibi iyi saklanmadığı takdirde kısa sürede bozulabilir. Daha uzun ömürlü olması için tuzlayarak saklamak daha doğru olur. Ancak tuzsuz olarak da alsanız dahi, derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Özellikle bebeklerin ek gıdaya alıştırılma evresinde süt ürünlerine tuzsuz lor peyniri ile başlayabilirsiniz. Bebeklerin ve çocukların besinlerin tadını daha iyi anlaması ve besinlere alışması için yiyeceklerin mutlaka tuzsuz olarak hazırlanması önerilir. Bebekler ve çocuklar söz konusu olduğunda lor peynirini evde yapmak daha doğru olacaktır. Yapımı büyük uğraş gerektirmeyen lor peyniri, kalsiyum yönünden en zengin peynir türlerinden biridir. Lor peynirinin yapımı esnasında ortaya çıkan peynir altı suyu da en az lor peyniri kadar faydalıdır. Kemik sağlığı açısından çok yararlı olan bu peynir altı suyu bol miktarda protein içerir. Bu nedenle lor peyniri yaptıktan sonra kalan suyu dökmeyin ve içerek tüketin. Eğer içmekte zorluk çekerseniz, yoğurtla yapacağınız bazı besin maddelerinde su yerine kullanabilirsiniz. Örneğin, kabartma tozuyla yapacağınız poğaçayı bu suyla yoğurabilirsiniz. Tuzsuz Lor Peyniri Yapımı İçin Gereken Malzemeler
Tuzsuz Lor Peyniri Nasıl Yapılır? Güvenilir bir mandıradan aldığınız inek sütünü temiz bir tülbent kullanarak süzün. Daha sonra sütü tencereye boşaltarak kaynayıncaya kadar pişirin. İyice kaynadığında içine limon suyunu ilave edin ve yaklaşık 3 dakika kadar kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan indirin. Bu aşamada çok karıştırmadan oluşan lor peynirinin tencerenin dibine çökmesini bekleyin. Daha sonra kevgir kullanarak sertleşen peynir parçalarını delikli bir kabın içine boşaltın. Lor peynirinin suyunun iyice süzülmesi için bez torba veya tülbent de kullanabilirsiniz. Suyunun iyice süzüldüğüne emin olduğunuzda cam bir saklama kabının içine koyarak buzdolabına kaldırın. Lor peynirini daha fazla yapmak isterseniz malzemeleri orantılayarak artırabilirsiniz. 1 litre sütten sadece 1 öğünde tüketilebilecek kadar lor peyniri elde edilmektedir. Tuz katılmadığı için çabuk bozulacağından az miktarda yapmak daha doğru olacaktır. Bu arada eğer evde limon yoksa bir fiske tuz veya 1 kaşık yoğurt kullanarak da sütü lora çevirebilirsiniz. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Lor peyniri, sadece besleyici özellikleriyle değil aynı zamanda düşük kalorili olmasıyla da dikkat çeker. Diyet yapanlar için ideal bir besindir. Lor peyniri, salatalarda, kahvaltılarda veya çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Ayrıca, lor peynirini tatlı tariflerinde de kullanabilirsiniz, örneğin lor tatlıları veya lor kurabiyeleri yapmak mümkündür. Sonuç olarak, tuzsuz lor peyniri hem lezzetli hem de sağlıklıdır. Evde kolayca yapabileceğiniz bu peynir türü, özellikle bebekler ve tuz tüketimine dikkat eden kişiler için mükemmel bir seçenektir. Kendi lor peynirinizi yaparak, içine koyduğunuz malzemeleri kontrol edebilir ve sağlıklı bir besin elde edebilirsiniz. |